„Дългогодишният опит и познаването на състезателите ми подсказва, че тази година за първи път световен шампион няма да бъде японец“, коментира пред news359  шихан Георги Попов, който е технически директор на „Федерация Българско Карате Шинкиокушинкай“ и старши треньор на българския национален отбор.

Шихан Попов е председател и старши инструктор на най-големия клуб по Карате-Шинкиокушин в България, Армейски спортен карате клуб Тракия, гр.Пловдив.По повод предстоящото Световно първенство, което ще се проведе в Токио, Япония на 22-23.10.2011г. по „Шинкиокушин- карате“, Шихан Георги Попов представи пред news359 подробности около очакванията, подготовката и настроенията сред каратеките, които ще представят България в Световното първенство без категории.

Ето какво още каза за предстоящото събитие Шихан Попов:

1.Как се подготвят състезателите, които ще участват на предстоящото световно първенство?

Българските състезатели се подготвят през цялата година в клубовете, в които са израстнали и тренират. Има периодични лагери, на които се събира разширеният състав на националният отбор. Това дава възможност не само на определинитe състезатели за Световното първенство по карате Шинкиокушин, но и от разширеният състав да се подготвят и да получат необходимото физическо и психическо израстване. Състезателите спазват една програма, която е целогодишна.

2. Как протичат тренировките, къде тренират момчетата?

Тренировките протичат с множество контроли, които имат за цел да видим в момента качествата, които притежават – скорост, сила, бързина, комбинативност. След всяка контрола ако се наложи до следващият лагер се поставят нови задачи, които са насочени към индивидуалните качества на всеки един от състезателите. Контролите и лагерите се провеждат в гр. Пловдив, където на този етап имаме добри условия и сме определили за работа на националният отбор. След всеки лагер се прави еднодневно възстановяване на каратеките.

3. Тренировките и подготовката на момчетата, които ще представят България, смятате ли, че са на достатъчно добро ниво, за да достигнат добър резултат на световното първенство?

Смятаме, че на този етап са подготвени, в протвен случаи не бихме отишли на Световното първенство. До сега сме работили и те дават всичко от себе си, според възможностите в държавата и техните лични качества и способности. С малко шанс и както се казва с късмет бихме се представили добре.

4. Какви са Ви очакванията за световното първенство?

Моите разбирания за състезанията са следните:за мен няма значение дали е световно първенство, европейско първенство или друг турнир. На първо място за мен е най-важно да се върнем живи и здрави, без травми и състезателите да се приберат в своите семейства без значение от класирането. Състезателите не само в този спорт са млади, силни, издръжливи и ако не направят класиране в дадено състезание винаги има следващо и следващо, но е много тежко, когато се върнеш, а с теб пътува състезател с тежка контузия и след това трябва да бъде дълго време лекуван и възстановяван. В тази връзка може да ви прозвучи суеверно, но не желая да правя прогнози. Ние ще направим нашата подготовка, ще се опитаме да създадем условия за тази цел и каквото се получи. Много хора не ги устройва този отговор, но мога да ви кажа, че ако се върнем назад във времето ще се натъкнем на подобни въпроси и отговори в духа на обещаваме пет златни, два сребърни медала и т.н. в името на партията J.

5. Представете с няколко думи състезателите, които ще заминат в Токио?

Каратеките, които ще вземат участие в Световното първенство са: Валери Димитров, Васил Вангелов, Айхан Мехмедов и Николай Вършилов – това са определените състезатели. В момента смятам, че са в добра форма и се движат в рамките на 90кг.За мен това е добро съчетание от бързина, сила, добра маневреност, което е много важно за карате Шинкиокушин. Искам само да допълня, че турнира е без категории, провежда се веднъж на четири години и каквото ти определи жребия с това ще се срещнеш.

6. До сега в 40-годишната история на състезанието шампиони са ставали само японски състезатели, а тази година един от главните претенденти се смята българинът Валери Димитров, има ли той според Вас реален шанс да промени историята?

Както ви отговорих в по горният въпрос не желая да правя директни прогнози. Освен Валери има поне още 5 -6 състезатели от цял свят, които имат шанса и възможностите да бъдат на призовото място. Дългогодишният опит и познаването на състезателите ми подсказва, че тази година за пръви път световен шампион няма да бъде японец. Само искам да вмъкна в тази връзка трябва да бъде наистина коректно съдийството. В случай, че  не бъде прескочен този елемент няма да можем да разбием хегемонията на японците. На световните първенства, които са по категории, това вече се случи. Сега остана единствената крепост, която трябва да бъде превзета.

7. Както знаем в този спорт е нужна не само физическа подготовка, но и психическа, подготвени ли са в това отношение състезателите?

Във връзка с физическата и психическата подготовка на състезателите аз мисля, че са добре подготвени, силно мотивирани да се представят на ниво. До колкото намеквате за психическата подготовка тя идва на базата на една стабилна физическа подготовка, която дава увереност, сигурност, че е изградил качества като стабилност, сила, издръжливост.  Далеч съм от мисълта, че трябва да се прави нещо много строго и индивидулано. Искам с няколко думи да кажа на читателите, че това което гледат по филмите с медитации по пещерите или със стоене в дадена поза много часове и да разсъждаваш за тренировките, живота и т.н. е само по филмите. Реалността е много по сурова, всичко се случва за много кратко време и трябва да можеш да го предолееш.

Така коментира предстоящото Световно първенство по карате „Шинкиокушин“ старши треньорът на националния отбор, като отбеляза, че четиримата състезатели, които ще представят България са „добре подготвени и силно мотивирани да се представят добре“./Хюлия Ахмедова

news359.bg/Гласът на обществото

Пловдив/България