С двама изявени полски каратеки се срещна екипът ни през изминалата седмица. При своето ваканционно летуване в Несебър, двамата мъже посетиха тренировките на несебърския клуб „БУШИДО”, ръководени лично от  Сенсей Христо Терзиев. Лукаш Сапиешко е на 34 г. и е носител на черен колан 2-ри дан, а Мачей Богдански е на 36 г. и е секретар на полската организация по „Шинкиокошинкай”. Разговаряхме с полските спортисти за впечатленията им от Несебър, местните условия за спорт и нивото на подготовка в местния клуб  „БУШИДО”.


Лукаш Сапиешко:

- За първи път ли сте в Несебър?

- Да, за първи път съм в България. Несебър е добро място за релакс. Стария град има много забележителности, които е добре човек да види. Преди да дойда в България мислех, че Слънчев бряг е едно спокойно място за почивка, защото аз предпочитам по-тихите места. Оказа се обаче, че в комплекса е доста шумно, затова Несебър ми хареса повече. По-отпускащо е.

- При своето гостуване тук присъствахте на тренировките на клуб „БУШИДО” и наблюдавахте методите на обучение на Сенсей Христо Терзиев. Какво впечатление си изградихте от видяното?

- Сенсей Терзиев е един много добър човек. И има много добри методи  за провеждане на тренировка. Вече 20 години се занимавам с карате и наистина много рядко съм срещал толкова добър треньор. Всеки треньор използва различни техники на обучение. Но само много добрите умеят да използват различните техники по най-добрия начин, като включват разнообразни елементи в тренировките си. Така и техниките на Сенсей Терзиев  са нетрадиционни и затова са много интересни.

- Притежавате черен пояс, срещали сте се с много състезатели, какво мислите за нивото като цяло на несебърските каратеки от клуб „БУШИДО”?

- При първото ми посещение на дожото на Сенсей Терзиев си казах: „Леле, каква малка зала, как тренират тук?” Но след като започна тренировката останах много приятно изненадан. Нивото на провеждане на тренировките беше изключително високо и видях, че размерът на дожото няма никакво значение за добрата подготовка. Преди да дойда обаче тук бях чел в интернет, че Сенсей Терзиев е един от най-добрите инструктори в България. Затова, като избирах мястото си за почивка, изрично исках да има наблизо дожо, където да провеждам и тренировките си по карате. Това, че исках да дойда при Сенсей Терзиев, повлия на избора ми и реших да не отсядам в Обзор, където бях решил първоначално.

- Ако в Несебър има голяма спортна зала и изобщо подходящи условия за провеждане на тренировъчни лагери и състезания, бихте ли дошли тук?

- Да, разбира се, с най-голямо удоволствие. Градът ми харесва много, а и имате страхотни климатични условия с много слънце. Аз живея във Варшава и при нас често вали дъжд. А и цените тук са изгодни, малко по-евтино е, отколкото в Полша.

- В Полша работите като служител в жандармерията. Като такъв как ви се струва сигурността в България, чувствате ли се защитен?

- Чувствам се много спокоен. Виждам, че има доста полицаи тук, които се грижат за сигурността в района. Тук съм на почивка със семейството ми, имам две малки деца и съм абсолютно спокоен за сигурността си.

- Предстои ви да се явите след месец на изпит за 3 дан. Как се подготвяте за този изпит?

- Тренирам усилено. Комбинирам много тренировки с подходящата диета. Само за месец свалих 10 кг. Защото когато човек е по-пълен, губи от добрата кондиция. 

- Какво ще пожелаете на читателите на в. „Вашият глас”?

- Да се занимават със спорт. Спортът е преди всичко здраве, а вие тук разполагате със страхотни климатични условия за това. Не е задължително да е професионален спорт. Може да се тренира футбол, джудо, бокс, по зимните курорти ски. Но преди всичко съветвам: „Тренирайте карате при Сенсей Терзиев” /смее се/.

Мачей Богдански

- За първи път ли сте в Несебър?

- Не, за втори. Миналата година бях тук и исках да се срещна със Сенсей Христо Терзиев, но по това време той беше в Япония и не успяхме да се видим. Затова тази година съм тук отново.

- Какви са впечатленията ви от града, харесва ли ви?

- Обичам да се разхождам из Несебър. Мисля, че е доста спокойно място след сезона, за разлика от сега, когато е пълно с туристи. Аз обичам по-спокойните места за почивка, затова предпочитам новата част на града, където е по-тихо и релаксиращо. Но пък стария Несебър е емблематичен със своята история и археологически ценности. Научих, че е най-старият град в Европа, което е впечатляващо.

- Присъствахте на тренировките на несебърския клуб „БУШИДО”, какви са ви впечатленията от там?

- Мисля, че тренировките на Сенсей Терзиев са много специфични. Той тренира много бързо, интензивно. Темпото на неговите тренировки е три пъти по-високо, отколкото това на тренировките в Полша. Затова направо оставам без дъх. Чувствам се изтощен след негова тренировка. Но това всъщност е добре. Като цяло всяка следваща тренировка е различна от предходната, което ги прави интересни. Не са монотонни.  Усещам духът на каратето в неговото дожо. Хората в залата са усмихнати, изглеждат щастливи. Има страхотна атмосфера.

- Ако тук имаме подходящите условия за тренировки и провеждане на състезания, бихте ли дошли с такава цел в Несебър?

- Да, разбира се. Смятам още следващата година да посетя Несебър отново. Но преди това искам да поканя Сенсей Христо Терзиев да гостува при нас в Полша, защото през декември ни предстои европейско състезание в Полша. Така че мечтата ми е да поканя Сенсей Терзиев да проведе няколко здрави тренировки на нашите състезатели няколко дни преди това, защото е много добър треньор.

- А какво мислите за Сенпай Лъчезар Димитров?

- Сенпай Лъчезар Димитров е също много добър каратека и следва стъпките на Сенсей Терзиев. Лъчо е звезда сред нашите млади състезатели, техен идол. Фамилията Димитров в Полша вече е позната от Валери Димитров, който е световен шампион и много добър състезател. Вторият известен Димитров вече е Лъчезар Димитров.

- Вие сте секретар на полската организация по „Шинкиокушинкай”. Колко души членуват във вашата организация?

- Ние сме все още млада организация, част от световната карате организация. За сега общо членуват над 5500 човека. 

- Имате ли световни шампиони по карате?

- Не, за съжаление, все още нямаме. Но се надявам още през октомври на световното първенство да имаме своя носител на световна купа. Имаме състезател, който тренира упорито вече няколко години и възлагаме големи надежди на него.

http://vashiatglas.com/news/view/6/808/

в-к Вашият глас (10.08.2011)

Интервютата взе: Ваня АВРАМОВА