От 6 до 10 юли близо 300 каратеки от цялата страна се включиха в традиционния летен технически лагер-семинар на Федерация Българско Карате Шинкиокушинкай, който за пореден път се проведе в Приморско. Тази година в лагера се включиха гости от Норвегия, Германия и Англия.

С  един от тях се срещна и екип на в. „Вашият глас”. Това е най-добрият норвежки състезател за момента – Евън Мансакер, който след лагера в Приморско бе специален гост на клуб „БУШИДО” – Несебър. 24-годишният спортист е многократен шампион от различни турнири, а през миналия месец стана първи на международния турнир по Карате-Шинкиокушинкай „SWISS OPEN” в гр. Станс, Швейцария. Той ще бъде единственият представител за страната си на предстоящото световно първенство по карате, което ще се проведе в японската столица Токио през октомври тази година. Евън Мансакер се включи в двучасовата тренировка на каратеките от клуб „БУШИДО”, като се срещна в лични битки с председателя на клуба Сенсей Христо Терзиев и треньора Сенпай Лъчезар Димитров.

- Евън, какво ти направи най-силно впечатление на днешната тренировка на несебърските каратеки?

- Хареса ми, че тренировката е напрегната. Освен това хората, с които тренирах, имат много голям опит зад гърба си. Харесаха ми техниките и различните вариации, които Сенсей Христо Терзиев показа. Дожото на Сенсей Терзиев е много известно и на мен много ми допада. Сега имах възможност да го изпитам от първа ръка, както се казва.  Виждам, че и новият Сенпай Лъчезар Димитров е състезател като него и върви по неговите стъпки. Той също показва много нови техники, които са полезни за мен да добивам опит не само по време на тренировките, но и за бъдещи състезания. Срещите и с двамата ми бяха много интересни и полезни, защото те не се бият с някаква рутина, а винаги показват нещо изненадващо, нещо ново, нещо непредсказуемо и така държат в напрежение противника.

- Смятате ли, че Сенсей Терзиев е достоен противник  в битката?

- Сенсей Терзиев е много добър партньор. Мисля, че той пази много тайни и аз имам какво да науча от него. Беше ми много интересно да се бия с него, защото показва една много добра техника и получих много изненадващи удари.

- Би ли дошъл на лагер или на състезание в Несебър, ако има условия за това?

- За първи път съм в България по повод на тренировъчния лагер в Приморско. Реших да посетя и Несебър. Тук много ми хареса и ако имам възможност, бих се върнал отново. С удоволствие бих участвал и на състезание тук, ако има условия за това, например по-голяма спортна база.

- Предстои ти да се явиш на световното първенство в Токио през октомври. Как се подготвяш за своето участие там?

- Тренирам усилено, но истинската тренировка ще започне, едва когато се върна от България. Имам и специална програма, която ще започна да изпълнявам преди шампионата. В нея са  включени и обиколки на различни места из Норвегия, където ще провеждам спаринги с различни състезатели. Смятам като част от подготовката да включа и още едно посещение на България преди шампионата.

- За първи път си в Несебър. Успя ли вече да се разходиш из града и какво ти хареса тук?

- Да, разходих се из Несебър и това вече е любимият ми град в България. Посетих и старинната част на града. Хареса ми, че е един от най-старите градове на Европа и има много културна памет. Чрез старинните църкви и  историческите паметници добих представа за това какъв е бил преди много години. Изключително много ми хареса да вървя по калдъръмената настилка на улиците, където още я има.

- Купи ли си някакви сувенири от града?

- Да, купих дребни подаръци за семейството-за майка ми и за баща ми. Взех си и картички. Също ми направи огромно впечатление, че тук хората умеят да произвеждат много красиви неща с ръцете си, сами да ги изработват.

- Освен изявите си в спорта, ти доста успешно се представяш и като фотомодел. Къде ти е по-трудно – на татамито или пред камерите?

- Определено пред обективите е по-трудно, защото всъщност аз съм срамежлив човек. Понякога се притеснявам повече преди серия снимки, отколкото преди състезание.

- А от толкова много ангажименти остава ли ти време за по-приятни занимания?

- (Смее се.) Разбира се. А тук в България видях, че има много красиви жени, така че намерих свободно време и за тях.

http://vashiatglas.com/news/view/8/768/

Интервю: Ваня АВРАМОВА