От “Федерация Българско Карате Шинкиокушин” обявиха отбора за световния шампионат в Токио, Япония през месец октомври тази година. За отпуснатите от Световната Карате Организация WKO четири квоти за България, в събота 4 юни, се състоя преборване на кандидатите в спортната зала на АСКК ”Тракия” гр. Пловдив. Отборът, който ще представлява България на най-престижното състезание в света на Карате-Шинкиокушин е в състав: Валери Димитров, Васил Вангелов, Айхан Мехмедов и Николай Вършилов (от ляво на дясно на малките снимки под постера).

За състезателите и старши треньора на националния отбор Шихан Георги Попов, тепърва предстои много работа. Освен, че ще трябва да преборят с най-добрите в света, допълнителна трудност е, че това състезание се провежда в абсолютна категория т.е. няма категории, а всички състезатели без оглед на личното им тегло, ще мерят сили в правилник на пряка елиминация за титлата на абсолютен световен шампион.

Шампионата се провежда веднъж на всеки четири години и това е един вид Олимпиадата на Карате-Шинкиокушин. Досега в 40 годишната история на състезанието шампиони са ставали само японски състезатели. Тази година за един от главните претенденти да разрушат японската хегемония се счита българския състезател Валери Димитров, който е осем кратен европейски шампион и двукратен световен шампион в средна и тежка категория. За класата на българина говори и факта, че негова снимка е на централно място в официалния постер за световния шампионат.

Източник: kyokushin-bulgaria.com