Според визитката му в момента Антоан Парчев е инструктор по кудо. Заради хобито да се занимава с бойни спортове има десетки тежки физически травми по тялото си. За да е във форма, Антоан тренира най-малко по два часа на ден. Носителят на челни места на републикански шампионати по карате е роден преди 30 години в Бургас. От четири години е треньор по кудо.

- Кудото е атрактивен, но един от най-опасните бойни спортове? Ще ми разкажеш ли за някои инциденти, които са се случвали по време на състезание, на тренировка?

- Първите години, когато са започнали състезанията по кудо е имало тежък инцидент. Случаят е бил смъртен. Поради тази причина са наложили още някои забрани в този спорт. Тогава са взети допълнителни мерки, за да се предотвратят такива инциденти в бъдеще. При кудото ограничения няма. Биеш се, както се биеш на улицата. Забранява се единствено удар в тила и гърба на противника. Можеш да го хващаш, да го риташ, удряш, хвърляш, както и да го риташ и удряш в слабините.

- Какви са травмите при този вид спорт?

- Травмите са като при всеки един спорт. Няма спорт без травми. Най-често сухожилия, да се нараниш при тренировка, да пукнеш глезен, чупене на нос. Кудо-каските пазят от наранявания на лицево-мозъчния череп. Такива наранявания са крайно неприятни и нежелани. Каските са задължителни и е невъзможно да излезеш на състезание без нея. Състезанията са много сериозни и опасни, защото се превръщат в истински бой. Състезателят трябва да е силен физически и накован технически. За човек, който не е тренирал такъв тип бой, ще му е безкрайно трудно.

- От техниките на кудото могат ли да се възползавт антимафиоти, терористи, охранители, хора от организираната престъпност?

- Абсолютно всички могат да се възползват, защото кудото е основно за самозащита. От всички ефикасни спортове е взето по малко и е създадено кудото.

- Може ли само с един удар, заучен от кудото, да бъде убит човек?

- Това са холивудски измислици. Няма такъв спорт, при който с един удар да бъде убит човек. Занивам се с бойни спортове от 7-годишен. Видял съм пропуските на някои от бойните спортове. В кудото има много неща, които превъзхождат спортове като карате, киокошин, таекуондо.

- Колко травми имате от началото на спортната кариера?

- Ако ги броим от самото начало, те са много. Едно време не се наблягаше на сигурността, както е сега. Два пукнати глезена, два пъти счупен нос, капачка на коляно. Много са.

- Идвали ли са при теб хора с предложението да пребиеш някого срещу пари?

- Идвали са, но никога не съм приемал. Защото идеята на бойните спортове е да се защитава човек, а не да напада и да предизвиква агресия.

- Само това ли е причината да не влезе поръчката в действие?

- Основното е, че аз не изпълнявам такива поръчки.

- Всички хора, щом чуят за каратисти, самбисти, кудисти, веднага си представят мутри. Защо за широката публика тези хора са еднакви?

-Това е насаждано мнение от 90-те години, когато всички бяха свързани с мутрите, с борците. Сега няма такова нещо. Повечето момчета, които тренират при мен, са или висшисти, или студенти.

- Подготвял ли си мъже за ММА боеве?

- При мен има момчета, които тренират кудо и паралелно с това се явяват на турнири по ММА. Даже има шампиони на България, което показва, че двата спорта вървят „ръка за ръка”. Не съм подготвял хора за нелегални срещи.

- Кое е зрелищното в този вид спорт? До кога трае една битка? Вярно ли е, че боят приключва, когато единият от състезателите изпадне в безсъзнание?

- Боят приключва до отказване на противника. Тогава съдията спира битката. Боят спира и когато треньорът прецени, че неговия възпитаник няма смисъл да продължи с цел да избегне по-сериозна контузия. Другия вариант е, когато има ставен ключ, състезателят се отказва сам, защото ако не се предаде има вариант да му бъде счупена ръка или да му бъде причинена сериозна травма. Има и такива, които не се отказват, но това се случва само в Япония. Там е въпрос на чест и се бият до последно. В България няма такива личности все още.

Автор: Галя ИЛИЕВА, Видео: Добромир ДОСКАЧАРОВ
ИЗТОЧНИК: http://www.besove.com/