ПЛАСТИЧЕСКАТА ХИРУРГИЯ И СИЛАТА НА ДУХА (публикувано в списание “Силата на карате”, юли, 1987г.)
Неотдавна имах възможността да поговоря с пластически хирург. Той е един от водещите специалисти и много жени отиват при него с надеждата да станат красиви. А защо те искат да бъдат по-красиви? На първо място хората смятат, че това ще ги направи щастливи. Разбира се най-важната красота това е красотата на сърцето. Жена, която има духовна и физическа красота, може да бъде истински щастлива.

Добрият лекар напомня това на всички свои пациенти. Когато вие ежедневно тренирате карате, вие тренирате тялото си. Но с каква цел? Верният отговор е, че вие се занимавате с карате, за да имате правилно отношение към живота. Разбира се, преди всичко вие тренирате за да се сдобиете с физическа сила. Има обаче безброй много примери за хора, които тренирайки само физическите си навици и сила, пренебрегват важността на тренировката, а именно да станат и духовни войни. Позволете ми да подчертая още един път – киокушин карате е Будо карате. Това не е карате, което ограничено тренира само физическата сила. Важно е да се следва пътя на Будо карате, където безкрайният, безкористен дух е оръжието на духовия войн.
Среща с бъдещето

(Обръщение на летен тренировъчен лагер, юли, 1987г.)
Единственият човек убил бик с един удар, това е Мас. Ояма. Бих искал да видя някого от вас, да се бие с бик. Аз счупих рога му с моето “шуто”. Бих искал да видя някой от вас, да излезе и да каже “Аз ще се опитам да счупя крака на бика с един мой ритник”. В Испания се провеждат фестивали по бягане от бикове. Животните преследват тълпите по тесните улици на града. Ще е истински подвиг, ако някой от вас, внимателно наблюдавайки биковете, смело излезе срещу един от тях и с един мощен удар, счупи крака му. Вие сте толкова много, но засега Масутацу Ояма е единствения, убил бик с един удар. Все някой от вас би трябвало да повтори подвига от моята младост.

ТРЕНИРАЙТЕ ТАКА, ЧЕ ВАШЕТО ТЯЛО ДА ПОМНИ

Има една приказка. Веднъж един крал на малка страна издал указ, според който човек без мазоли на ръцете от работа, да не получава хляб. Човек без мазоли означавало, че той не работи. Един образован човек обаче се обърнал към краля и му казал: “Кралю, мисля, че Вие правите грешка. На главата е по-трудно да работи, отколкото на ръцете. Следователно, Вие даже трябва да увеличите дажбата от хляб на тези, които работят с главата си.” На това кралят отговорил: “В такъв случай, Вие трябва да научите хората, как да работят и с главите си”. Тогава ученият се обърнал към хората и им обяснил, колко важно да се научат да ползват и главите си в работата, а не само ръцете. Той говорил на много теми почти цял ден. Продължил да говори и на следващия. В края на краищата ученият се уморил и припаднал, като ударил главата си смъртоносно в земята.
Глупава история, нали? Спомних си тази приказка, защото исках да ви напомня едно нещо. В нашите тренировки има едно важно нещо, което трябва да помните винаги. Докато тренирате, за да станете силни, вие не трябва да забравяте важността от използването на тялото. Не се опитвайте да помните само с ума. Пробвайте да запомняте техниките с цялото тяло, с всяка клетка и мускул. Това е много важно.Трябва да тренирате до тогава, докато не заставите тялото си да помни. Вие не може да се усъвършенствате, ако тренирате само с главата. Вие трябва да тренирате усъвършенстването на техниката със всяка своя клетка. Това исках да ви разкажа с тази история.

За духовната сила (Обръщение на зимен тренировъчен лагер, януари 1988г)
Първият път, когато отчупих гърлото на бутилка с гола ръка, беше по време на един уличен бой. Аз не исках да се бия, но бях много разярен. За да демонстрирам своето негодувание, аз ударих бутилка от бира, стояща на бара. Бутилката леко се заклати, но гърлото прелетя през цялото помещение. Всички, които искаха да се бият с мен, останаха изумени. Това стана случайно, просто ми провървя. Когато се прибрах, пробвах да направя същото с друга бутилка. Колкото и да удрях обаче, не можех да отчупя гърлото й. Тренирах цял месец, но нищо не се получаваше. После си спомних, че когато счупих онази бутилка, тя беше пълна на 2/3 с бира. Взех една бутилка, напълних я с вода и пробвах отново. Нищо не стана. Тя излетя, удари се в стената. След още 20 дни си припомних състоянието, в което се намирах тогава, когато ме караха насила да се бия. Изпадайки точно в това състояние, успях да отчупя гърлото на бутилката.Защо успях да счупя гърлото на бутилката по време на скандала, а вкъщи не успявах? Необходима е сила на волята. Силата на волята е състояние на ума, това е концентрация на духа, която вие може да почувствате, стоейки на ръба на пропастта.

Да станеш по-силен (Утринно обръщение към учи-деши, 1988 г.)
Истинската сила не се вижда с очи. Сутрин когато се събуждате, протегнете се силно, напрегнете си колкото може по-силно. Всички ваши части на тялото ви болят – стави, сухожилия, мускули, всичко боли. Това обаче е приятна болка. Тя свидетелства за това, че определена степен от силата е постигната. След тренировка вие сте напълно изтощени и заспивате. И спите много дълбоко. Когато се събуждате сутрин си мислите: “Аха, вчера имах яка тренировка.”. Мускулите ви болят. Това не е видно с очи, но това е малък показател, че сте станали по-силен.Стегнете юмрук, колкото се може по-силно. Чувствате ли огромна енергия в тази ръка? Точно в тези моменти, знайте, че сте станали по-силни.

Постижение на майсторството чрез тренировки по карате (Обръщение в зимен лагер 6 януари 1993 г.)
Не ви ли се струва, че може да успеете да пробиете дупка в торба с пясък? С един удар да счупите рог на бика? Да счупите крака на кон с един ритник? Ако вярвате в тази сила, вие ще победите във всяка битка. Ако живота ви е поставен на карта, вие ще го сторите без съмнение. Но вие сте недостатъчно концентрирани във вашите усилия. Енергията ви е разпръсната в търсене на слава и богатство. Точно поради това не можете да реализирате напълно своите възможности. В ума ви винаги има някакви други мисли. Така няма да постигнете майсторство в нито една дейност. В това съм напълно уверен. Нито парите, нито жените, нито славата, ще ви донесат щастие. Миямото Мусаши е казал: “Забравете за себе си, отречете се от себе си, тренирайте с цялото си същество. Себеотрицанието е възраждане на вашето Аз. Това е духът, който трябва да възпитате у себе си.
Как да бъда силен, след като не съм едър

Преди всичко бих казал следното: “Без оглед на обстоятелствата, важни са усилията. Кенджи Мидори и Шокей Матсуи тренират повече, от когото и да е било и станаха световни шампиони. Те постигнаха това след безкрайни тренировки ден след ден, година след година. Ако сте настоятелни в усилията си, вие определено ще станете по-силни. Това е универсална истина. В карате има такива, които са надарени с природни дадености. Хора, които леко понасят тежките тренировки. Има и такива, които нямат този талант. Хората, които имат късмета да се родят с такива дадености са един сред милиони. Всеки без изключение има недостатъци. Някои от вас са ниски. Има такива с къси крака или слабо зрение, някой куца, друг е с излишно тегло, някои са с къси ръце. Хората обаче се занимават с карате без да обръщат внимание на тези свои недостатъци. Те искат да ги преодолеят. Действително ако човек се въоръжи със силен стремеж и положи достатъчно усилия в тренировките, постепенно ще стане по- способен. Доджото е място за тези, които искат да преодолеят своите недостатъци чрез усърдие и усилия. Този стремеж помага вашите слабости да се превърнат в сила. Ако правите всичко възможно по силите ви, вие ще ставате все по-силни. У вас има и една друга сила, за която не подозирате. Това е младостта. Винаги помнете, че истинското значение на Будо е – мекото преодолява твърдото, а малкото преодолява голямото. Искам да ви видя как прилагате усилия и усърдие и ставате все по-способни.

В търсене на идеалния удар (Списание “Силата на карате 1993г.)
Всеки каратист някога се е стремял да отчупи гърлото на бутилката с един удар или да счупи рога на бика. Може би съм първия, който ви е вдъхновил да се стремите към този идеал, тъй като аз бях първият осъществил тази си мечта. Осъществяването на всяка мечта е свързана с много несгоди. Този път е постлан със страдание. Има определени вътрешни качества, необходими на този, който иска да сбъдне мечтите си. Най-важното от тях е – не обръщайте внимание на трудностите, не бройте препятствията, стоящи на пътя, преодолявайте ги с непоклатим дух и силна воля, като никога не отстъпвайте пред несгодите. Разбира се, много е лесно да се казва, какво трябва да се прави. Но с действия се преодоляват всякакви трудности.

ИЗТОЧНИК: daobg.com