Йошинмон е едно от направленията на карате, които идват при нас от Япония. Официално този стил е бил регистриран през 1969 година. За негов основоположник се води известният японски майстор по бойни изкуства Хошу Икеда, носител на 9-ти дан по карате-до и с титла “Сошихан” (Върховен наставник).
В буквален превод от японски език Йошинмон Шоринрю Карате означава „Врата на непоколебимия дух”. Има се предвид , че „йо –шин” е дзен-будиски термин, който олицетворява непоколебим дух, спокойствие на съзнанието, а думичката „мон” в превод означава врата, която в японския език се отнася към философската същност, че това е „школа” или група от хора, които се стремят към „пътя”.

Школата се характеризира с три основни елемента:

  • Ката – форма
  • Кобудо – владеене на традиционни оръжия
  • Сей-тай – японски метод за енергетични комплекси

Названието Йошинмон Шоринрю има корени от окинавското карате, като едно от основните му направления е имено Шоринрю, за които основна заслуга има легендарния окинавски военноначалник и майстор на китайски бойни изкуства Сокон Мацумура (1797-1889г.).

В стила има и 7 основни кати:

  • Ананку
  • Ваншу
  • Сейсан
  • Чинто
  • Бассай
  • Годжошиджо
  • Кушанку

Хошу Икеда – създателят

Майстор Хошу Икеда – създателят на стила Йошинмон

Хошу Икеда е създателят на стила Йошинмон Шоринрю Карате.
Той е роден на 18 март 1942 година в Китай, когато там на служба е бил неговия баща. След това те се преместват в Япония в град Кагошима. На 12 години Хошу Икеда става ученик на майстор Исами Тамотсу, който е глава на японската федерация по карате до шоринджирю. Макари съвсем в юношеска възраст Хошу Икеда за няколко години постига забележителни резултати и през 1965 година има честта да съпровожда майстор Тамотсу при визитата му в Китай. Там той има възможността да се запознае по-отблизо с китайското у-шу. Това пътуване се оказва превратно в съсзнанието на младия Икеда. Той започва усилено да се занимава с изучаване на основите на източната философия и медицина.
Премествайки се в Токио той открива в район Ремма „Йошин Икеда Доджо” (залата на непоколебимият дух на Икеда), където той започва активна преподавателска дейност. Резултата от неговата усилена работа ражда плодове и през 1969 година той създава нова школа по карате, която нарича Йошинмон карате.
През 1975 година Хошу Икеда публикува двутомен труд с името „Същността на карате-до през древността до наши дни”, която по същността си се води “преданието” за стила Йошинмон.

Развитие на Йошинмон карате в България

В България този стил навлиза през времето на 80-те години по линия на МВР. Тогава са поканени от Куба двама майстори на стила – Рамиро (5-ти дан Карате Йошинмон) и Гилермо (4-ти дан Карате Йошинмон). Те дават неоценими съвети, практически и теоритически указания, които се наследяват от група българи (Васил Николов, Цончо Колев, Алексей Петров, Румен Николов) и в последствие се полагат основите на този стил в България.
Макари не открит за мнозинството той по-късно се наследява от млади и изключително мотивирани състезатели, който донасят на България много медали от различни първенства. Спас Георгиев е световен шампион по кумите до 80 кг.
Той е два пъти със сребърени медал на световните първенства за студенти.
Най-изявените състезатели в момента са от Левски-Атлас, които са носители на титлите „Супершампион на България”.

Основни принципи и философия на Йошинмон карате

Само хармонията между силата и разума ще отведе човека до съвършенство. Това е основното мото на стила Йошинмон карате. Процеса на формиране в майсторството на карате и на човека изобщо е много сложен и продължителен процес. В стила Йошинмон физическата подготовка е на втори план, спортните състезания са част от израстването на всеки един каратека, а педагогическата част е неразривно свързана в процеса на израстване. Самият майстор Хошу Икеда казва: „Ако приемем живота на един каратист образно казано около километър, спортната част от живота му е не повече от няколко десетки метра”. Това разбира се не означава, че спортното карате отсъства от стила Йошинмон. Напротив – в този прекрасен стил от карате има много шампиони и призьори от разлизни първенства. Теорията на карате Йошинмон е насочена обаче към реалността и спортаната част е необходима само като етап от обучението. Спортът решава само определена педагогическа задача в началния етап на майстора по карате, защото карате е бойна дисциплина и в пълна сила никога не е била спорт.
Интересни мисли споделя майстор Икеда за карате Йошинмон. Той отбелязава, че в карате няма само един път и той не абсолютизира собствената си школа. Това е очевидно от неговите изказвания. „Как мислите дали към върха на планината има само един път? Разбира се, че не. Многото пътища създават различни гледни точки на вашето мислене, но резултата може да бъде един и същ”. Според майстор Икеда разлика в карате няма. Школите са различни само да обяснят по различен начин пътеката до върха на планината. Това е и основата на философската концепция в карате Йошинмон. Този стил карате се свързва с думата „бу-джуцу”, като изкуство на реалния бой и „будо”, което се разбира духовното и интелектуално съвършенство. Икеда стигнал до извода, че разделение на „ бу-джуцу” и „до” не съществува, а това е продукт на определена епоха. Той приел двете думи да се свържат и така да образуват единството на жестокия бой с ителектуалното и духовно израстване. Резултата бил потресаващ не само за него. Това дало нов тласък на бойните изкуства не само в Япония, където много хора осъзнали навлизането в нова епоха на карате.

Майстор Хошу Икеда преподава Сей-тай

Овладяването на карате Йошинмон е свързано с разбирането на съвършенството на тяло и дух свързани в една система. Недостатъчното развитие само на едното води до неадекватна реакция от обкръжаващата действителност.
Карате Йошинмон е един прекрасен стил, който цели да разберем истинското ни съществуване в света, в който живеем, творим и се борим за победа над нас самите.

ИЗТОЧНИК: daobg.com