Karate LIFE (3/2011): След няколко месеца ще се състои 10-я Световен шампионат без категории (10th World Open Tournament). В този момент за това важно събитие се подготвят каратеки по цял свят. За Япония най-голяма заплаха може да бъдат онези, които на последния шампионат се класираха в топ 4: Донатас Имбрас (Литва), Роман Нестеренко (Русия) и Валери Димитров (България). В този брой ви представихме първите двама, а това е интервюто с Валери Димитров, който е изключително популярен и известен като “най-силният чужденец” в историята на Киокушин. Ето отговорите на този вундеркинд за неговата чиста и в същото време страстна любов към карате и Япония.

До 10-я Световен шампионат остават няколко месеца. Разкажете моля за Вашето психическото състояние днес и подготовката за шампионата.

Аз съм напълно здрав. Приключва подготовката за Европейското първенство в Литва, което е част от подготовката и проверката за шампионата.

Каква беше за Вас 2010 година?

Най-важното събитие за мен беше раждането на дъщеря ми. Раждането на децата и грижите за тях променя живота на човек в положителна посока. Да имаш дете – това е дълг, който всеки човек трябва да изпълни в живота си.

Настоящият 10-ти шампионат е юбилеен. Какво мислите за това?

За мен е важно това, че нашата организация е продължила традициите, които е започнал Сосай Ояма. От всички предишни първенства, най-силното според мен беше 5-я Световен шампионат без категории (5th World Tournament)**, на който е имало много изключителни бойци. Там се роди шампион, който с личен пример доказа, че е боец, притежаващ воля и дух, способен да победи противници, които са и по-тежки, и по-големи. Мисля, че това е постижение, което не може да не вълнува почитателите на карате и постижение, което откри златната ера в карате Киокушин. Вярвам, че предстоящия юбилеен шампионат ще бъде едно такова събитие, което ще се помни дълго. Мисля, че това би било възможно, ако състезатели, организатори, съдии, служители и всички участващи се обединят в името на това.

За този шампионат Вие изполвате ли някакви нови методи на подготовка, които до сега не сте използвали?

Да, вместо силовите упражнения, сега тренирам борба и граплинг.

Какво ще означава за Вас да спечелите 10-я Световен шампионат?

Това ще бъде едно блестящо постижение, но да бъда честен, като шампион бих искал да видя личност, наистина достойна за титлата, личност, която притежава завидно майсторство и дух, и човешки качества. И мисля, че би било най-добре, ако този шампион е японец, защото в крайна сметка сърцето на Шинкиокушинкай е Япония.

И все пак – Вас също ви считат за претендент за титлата.

Ако постигна някакви резултати на 10-я Световен шампионат, то ще бъде защото първо Шихан Кенджи Мидори ми показа същността и духа на карате, Шихан Токуджун Иши ми даде възможност да погледна карате от една съвсем нова за мен гледна точка и ми показа красотата и дълбочината на това изкуство, Сенсей Георги Попов ме запозна с карате и върви с мен по този път, Сенсей Димитър Трампов, който ми показа предизвикатестото, че за карате възраст няма.

Японският отбор за шампионата: Цукамото, Цукагоши, Мураяма и Кента Мори. Какво мислите?

И четиримата са много силни бойци. Сенсей Цукамото и Сенпай Цукагоши вече са били световни шампиони и ако някои от тях стане световен шампион този път това ще бъде събитие от историческа важност. Особено ако това е Сенсей Цукамото, той вече е пет пъти шампион на Япония и ако той стане световен шампион за втори път, то това ще бъде абсолютен рекорд. Мураяма и Мори – това също са достойни представители на японския отбор. Те са още млади и гладни за победи.

Вие много пъти сте се срещали с Цукамото. Какво мислите: какъв е източника на силата му?

Сенсей Цукамото заема специално място в света на карате. Може да се каже, че Сенсей Цукамото е мой учител, но и мой приятел. По същия начин както и Цукагоши, и Донатас Имбрас. Ние не сме само конкуренти, но и приятели, които се уважават. Всяка среща с тях е един урок за мен, всеки път получавам по нещо, което ми помага да се развивам. Но най-вече тези думи се отнасят за Сенсей Цукамото, който е в състояние да развие всички техники в карате до следващо ниво и по този начин променя света на карате. Той е винаги отворен за нови експерименти, дори тези опити да донесат промени, те не нарушават пътя, който сам си е определил, така че аз мисля, че той върви напред.

Може ли да дадете конкретен пример за това, което сте научил от Цукамото?

Повечето техники, които използвам съм видял в срещи на Цукамото. И въобще аз много научих в Япония. Смятам, че Япония не е само родината, а и сърцето на карате. Японците живеят с карате, те създават семейството на карате. Те ме научиха, че поведението на човек трябва винаги да отговаря на етикета, че не може да показваш чувствата си, трябва да си сдържан. Благодарение на което Шинкиокушинкай е смесица от съвременното и традицията и така не намалява броя на хората влюбени в Япония. Още нещо научих от японците – винаги да вървиш напред, но не забравяй кой си. Мисля, че това е правилният начин.

В момента се развива движение за включване на карате в Олимпийските игри. Какво мислите за това?

Това е голяма чест за един спорт – да бъде включен в олимпийското семейство. Мисля, че е прекрасно, когато всички страни и спортове се обединят около една идея.

Преди 4 години на 9-я Световен шампионат сте 3-ти. Преди 2 години на 4-та Световна купа станахте шампион в тежката категория. Какви спомени имате от тогава?

9-я шампионат според мен беше изключително успешен, от една страна при мъжете в кумите се видя високо технично ниво и от друга, защото беше първото, в което участваха жени. Това е важна стъпка, която гарантира, че карате е за всички, независимо от пол, раса и религия. Мисля, че това е много важно. Що се отнася до самото световното първенство – броят на бойците се увеличава и дава възможност да се придобие опит и има положително въздействие върху мотивацията на всички спортисти.

Бихте ли искали да се срещнете пак с Цукагоши, от когото загубите на полуфинала на 9-я Световен шампионат?

Сенпай Цукагоши – много силен и много скромен боец. Ако той не победи в битка, той не се променя и затова го уважавам. Може би на 10-я Световен шампионат ще се срещнем отново и може би на финала, и тогава надявам се ние ще покажем една голяма битка за последно.

Как мислите кои ще бъдат Вашите основни съперници през октомври? Имам предвид не само японци.

Най-големия ми противник – това съм аз.

Добре. Кажете ми тогава какво мислите Ви е нужно, за да спечелите шампионата?

За да се спечели шампионата трябва да бъде един забележителен ден, подарен от съдбата. Що се отнася до мен, ще бъде достатъчно просто да се наслаждавам на атмосферата на шампионата, да мога хладнокръвно да преценявам ставащото на татамито и да покажа това, което съм научил.

Знаете ли, че в Япония Ви наричат “най-силният чужденец” в историята на Киокушин. Какво мислите?

Мисля, че няма “най-силен” или “най-добър” боец. Всеки има добри и лоши моменти. Важното – движенията да не бъдат “дървени”, нито в миналото, нито в бъдещето да сме вкопчили нокти и неотклонно да вървим напред. Моят учител ме е научил, че “нивото започва да пада, когато почустваш удовлетворение от себе си”. Искам да се развия не само в кумите, а и в други аспекти на карате. Ето защо смятам, че най-важното е да не се поддаваме на своите слабости и да не се губим.

Какво мислите за това че са нарекли ритник с Вашето име: “Валери кик”?

Всички прийоми, които използвам, всичко е от арсенала на карате и всички в света на карате ги знаят. Име на техника може да бъде всеки – аз съм само един от участниците в карате.

Малко след световното ще навършите 30 години. До кога смятате да се състезавате?

Смятам, че един спортист трябва да приключи, когато състезанията престанат да му носят удоволствие.

Ако станете световен шампион с какво ще се занимавате след това?

Ще продължа да тренирам карате.

И последен въпрос: кажете ми каква цел сте си поставили в карате, освен победи в състезания?

Стремя се да усъвършенствам себе си и с помощта на карате да разбирам себе си и другите около мен. Какво съм аз? Моята психика, моето тяло, моят дух. По време на тренировки с другите, аз искам да споделя моя опит, да имат стимул да работят над себе си, да си спомнят нещо забравено старо и да се задъбочат в разбирането на новото.

Текст: Мотодзима Сумиие

Превод за www.superkarate.ru : А. Горбильов

Валери Димитров

България

Род. 24 Октомври 1981 г.

185 см., 90 кг.

Кратък обзор на последните спортни постижения:

9-ти Световен шампионат (9th World Open Tournament) – 3 място (без категории)

4-та Световна купа (4th World Cup)– 1 място

9-кратен шампион на Европа *

Многократен шампион на България

Валери Димитров

Мисли за 10-я световен шампионат, за карате и Япония

* Интервюто е от м.февруари, а Сенсей Валери завоюва 9-та Европейска титла в Литва на 16.04.2011

** Шихан Кенджи Мидори - Kenji Midori 緑健児 – 1991 (November) 1st Place at 5th World Tournament