Отново публикуваме интервю с чужди спортисти и то с едини от най-страшните съперници на японския отбор. Роман Нестеренко, на 4-та Световна купа е шампион в средната категория и е наречен с прозвището “Сибирският тигър”, той е само на крачка зад най-силните в света. Няма съмнение, че след няколко месеца той ще излезе на арената в отлична психическа и физическа подготовка.

На 4-та Световна купа (4th Word Cup) печелите титлата в средната категория, а в края на 2010 и Абсолютния шампионат на Русия и то всичките си срещи с Ипон. Изглежда сте в отлична форма!

Аз постепенно навлизам във форма и продължавам да се готвя по обичайната си програма за 10-я Световен шампионат.
Остави ли някаква следа участието Ви в Абсолютния шампионат на Русия през 2010?
Разбира се. През 2010 това беше най-значимото спортно събитие в живота ми. И разбира се, аз бях много щастлив, че успях да стана шампион. Освен това виждам много добър знак, че в първите 8 има млади бойци. След този шампионат, аз съм убеден, че имаме много млади обещаващи бойци, които достойно ще представят Русия на Световния шампионат (10th World Open Championships).
Този шампионат е 10-ти юбилеен. Какво мислите за това?
Убеден съм, че ще бъде страхотен турнир, който ще остане в историята. А възможността за участие в този турнир е голяма чест. Световно първенство без катерогии, което се провежда на 4 години – това е голямо събитие за всички каратеки. Аз също тренирам много сериозно и се надявам да се представя достойно.
На 9-я Световен шампионат Вие загубихте от Донатас Имбрас (Литва). Искате ли да се срещнете отново с него за реванш?
Разбира се, че искам да се срещна с такъв боец като Донатас. От такава среща може да се научи много и разбира се ако това се случи на 10-я Световен шампионат, аз ще дам всичко от себе си, за да го победя.
Как мислите кои ще бъдат Вашите основни съперници през октомври?
Всички! Защото всички са много добри бойци!
Японският отбор за шампионата: Цукамото, Цукагоши, Мураяма и Кента Мори. Какво мислите?
Това са страхотни бойци. Всеки има шанс да стане шампион и никой няма да се учуди на това.
Имате опит с японските бойци не само на световно, а и от японски турнири. През 2005 бяхте 3-ти в японски турнир – това е богат опит.
Това беше голяма чест за мен – да участвам в шампионата на Япония (The 37th All Japan). Абсолютно нови прийоми и безценен опит. Научих много и това промени изцяло живота ми.
По това време руският отбор беше втори по големина след японския.
Русия е огромна страна и в карате имаме много нови и обещаващи бойци и вярвам, че те ще имат възможност да покажат свойте умения и способности.
На какво залагате за победа на Световния шампионат?
Най-важното: психическата готовност. Смятам, че трябва да се вярва в победата.
Използвате ли някакви особени методи в техническата и физическа подготовка?
За да се спечели едно състезание се полагат изключителни усилия и се тренира много. Моята програма за тренирвки преди Световното първенство се различава от програмата, по която се готвя за други състезания.
Световната купа (World Cup 2009) се проведе в Русия миналата година.
За мен беше много радостно събитие. Открих че е много по-лесно да се биеш в родината и чувствах подкрепата от публиката.
Какви промени настъпиха сле Всетовната купа?
Благодарение на този турнир много млади хора се насочиха към карате.
На какво искате да научите младите бойци, които тренират в Вашето доджо?
На първо място искам да ги науча на уважение към възрастните и родителите. Също искам да ги науча да прекарвам повече време в доджото.
Като говорим за бъдещето на децата в карате… Вие знаете, че се работи и се влагат усилия за включване на карате в Олимпийските игри. Какво мислите за това карате да участва в този голям празник на спорта?
Аз искрено подкрепям тази идея и вярвам, че това ще се случи.
Имате ли някакви планове за 2011 година, освен участието на Световното?
Да имам намерение да участвам в първенството на Русия (All Russian championship) през март в Благовещенск. (б.а. Роман спечели този турнир)
Както се казва това ще бъде една прoверка преди Световното. Как мислите, трудно ли ще бъде?
В такъв турнир винаги е трудно. Смята, че и п-леките бойци имат всойте предимства – лекият боец, с бързина има шанс за победа.

Като изхождаме от идеята за многостранна подготовка: психически, физически и технически – шин-ги-тай* – коя е най-силната Ви страна?
С вяра в победата. Вярвам, че победата винаги носи вяра.

* Шин-ги-тай – Shin-Gi-Tai e концепция, която описва факта, че характерът на боеца е съставена от тези три части. За да стане това, боеца трябва да изгради всички тези три елемента: Shin – Сърце; Gi – Умът; Tai – Тяло
Най-важното е сърцето, а умът е това, което отличава шампиона от обикновения човек. Умът ще ви даде възможност да преодолеете всеки, независимо от неговите тяло и умения.

Текст: Мотодзима Сумие
Превод за суперкарате.ру: А. Горбильов

Превод на български: Надя Петрова

Източник: http://www.mma-bulgaria.com

Роман Нестеренко (Русия)

Роден на 12 септ. 1979 г.
185 см., 85 кг.

Кратък обзор на спортните му постижения:
- 4-та Световна купа – 1-во място, средна категория
- 37-ми Шампионат на Япония – 3-то място, абсоютна категория (без категории)
- 9-ти Световен шампионат – 4-то място, абсолютна категория (без категории)
- Победител в Абсолютния шампионат на Русия 2010 – това е бил шампионат за определяне на отбора за 10-я Световен в Япония 2011. Роман печели всичките срещи с чиста победа (Ипон) с убийствено маваши гери.