На европейското първенство по карате киокушин в Литва на 15 и 16 април 2011г. Донатас Имбрас печели шампионската титла в най-тежката категория и това е още една крачка към 10-то Световно първенство през октомври тази година. За «Karate LIFE» Донатас отговори на няколко въпроса.

На 4-тата Световна купа (4th Word Cup 2009) в четвърт финала Донатас подложи Цукамото на яросна атака, но загуби поради разлика в килограмите след продълженията. Ще има ли реванш тази година? На 9-я световен шампионат без категории (9th World Open championship) Донатас стига до финала, но губи от Цукагоши, като побеждава преди това такива силни бойци като Кенсаку Аояги, Киохиде Куно, Максим Шевченко, Роман Нестеренко. През 2005 на 3-та Световна купа (3rd World Cup) в Осака на финала с Цукагоши след продълженията губи поради по-малък брой счупени дъски (тамешивари)

Текст: Мотодзима Сумие
Превод за суперкарате.ру: А. Горбильов
Превод на български: Надя Петрова
Източник: http://www.mma-bulgaria.com

Донатас Имбрас (Литва)
Роден на 11 Октомври 1979 г.
196 см., 100 кг.

Донатас Имбрас:
За най-голямата победа всичко е важно, всичко има значение

10-я Световен шампионат наближава. За Вас, като вицешампион от 9-я, сигурно ще бъде много важен турнир?
Моята главна цел сега е да съм в максималн добра форма за Световното. Цялто ми време е посветено на подготовката и когато дойде момента, аз да покажа най-добрто от себе си. Тези турнири (б.а. без категории) се провеждат веднъж на 4 години, затова подготовката за състезание през 2011 е започнала през 2010 година.

Какви бяха за Вас 4-та Световна купа и 9-я Световен шампионат?
Бяха много добри състезания, в които най-силните бойци от цял свят имаха възможнст да тестват свойте сили и възможности.

И в двата турнира Вие загубихте от японски бойци – Цукагоши и Цукамото.
И от двамата съм научил много – тактика в боя и несломимия боен дух, непознаващ поражение. Мисля, че беше ценен опит за мен. Когато боец се състезава дълго време, неизменно се среща както с победата, така и с поражението. Ето защо, независимо от резултата, аз се опитвам да се уча от всеки турнир.

Кои са силните страни на тези двама бойци?
Мисля, че основното им предимство е опита.

Кое е най-ценното, което може да научите от турнир?
Мисля че това е съвършенството – то няма граници и трае вечно. Всяка година добавям по нещо. Тъй като карате е моят живот, аз се опитвам всеки ден да подобря нещо във всичкоо, което правя.

На 42-я шампионат на Япония се определи отбора за световното. В него са Цукамото и Цукагоши. Бихте ли искал пак да се срещнете с тях?
Мисля, че в японския отбор са най-заслужилите бойци. Всеки знае, че японците са много силни, но аз съм готов да се срещна с тях. Независимо дали е Цукагоши или Цукамото, аз ще се боря с всички сили до край и мисля, че спечели по-подготвения.

Как мислите: кой ще бъде вашият главен съперник?
Моят основен съперник ще бъде всеки участник. В такъв турнир, неможе да се отпуснеш дори за секунда. В действителност, както често се случва, една среща може да се реши за секунда. Смятам, че за най-голямата победа всичко е важно, всичко има значение: сила, скорост, издръжливост, вяра в успеха. Убеден съм, че всички бойци дават всичко от себе си в подготовката за шампионата и всеки ще се пита да спечели. И да се каже предварително кой ще спечели е невъзможно.

Вие сте висок 196 см. Вероятно ви се налага да се биете с по-ниски бойци. Дава ли ви височината предимства? Или може би създава някои проблеми?
Знаете ли, няма лесни срещи, както няма лесни противници. Всеки боец, за да стане силен, трябва да намери своя собствена рецепта. Така че няма голямо значение какъв е ръста на противника – дали е висок или нисък.

Вие бяхте само на крачка от върха. Има ли нещо от което сте недоволен?
Естествено има неща, върху които работя и трябва да подобря. Това е нещо, за което не искам да говоря.

Добре. Тогава кажете за вашите силни страни, с които не отстъпвате пред никой.
Такива просто нямам. Аз участвам в състезание, не защото съм убеден, че не ме заплашва загуба, а защото ми харесва да се състезавам.

Имате ли някаква специална програма по която се подготвяте за Световния шампионат?
Разбира се, но това е моя тайна.

Това световно ще бъде юбилейно 10-то издание.
Мисля, че обществения интерес, подготовката му и пдготовката на състезателите ще бъде на високо ниво – ще бъде най-добрият турнир до сега. Зрителите ще запазят спомена не само за юбиленот издание, а и за красивите срещи на бойците.

Сега малко за бъдещето: през 2012, 5-тата Световна купа (5th World cup) ще бъде във Вашата родина – Литва.
В карате Киокушинкай, Литва е сила. Ние имаме много бойци, които се състезават и затова мисля, че мойта родина е подходящо място за Светона купа.

Наистина Литва дава един след друг много силни състезатели. Защо е така?
Това е резултат на активна и системна работа.

Расте ли броя на децата, занимаващи се с карате?
Разбира се. Аз мисля, че децата занимаващи се с карате ще израстнат не само силни физически, а и възпитани и отговорни граждани.

Знаете ли за разрастващото се движение за включване на карате в Олимпийските игри. Ако това стане, днешните деца ще имат нови възможнсти. Какво мислите?
Мисля, че се движим в правилна посока. Ако карате се превърне в олимпийски спорт, тогава нивото на популярност, разбирателство и развитие на карате ще се увеличи значително.

Ако станете безпорен шампион на света, какво ще правите след това? Имате ли планове?
Мисля, че това няма да ми повлияе. Аз ще си остана абсолютно същия като сега.