Валери Димитров спечели рекордната девета европейска титла по карате шинкиокушинкай, след като победи унгареца Жолт Балог във финала на категория до 90 килограма в литовската столица Вилнюс. Българинът, който носи титлата сенсей, стигна до полуфиналите след безапелационни победи с ипон, а след това срещна представителя на домакините Миндаугас Павилионис.Той записа тежко поражение от Димитров, но въпреки това получи приза за най-техничен състезател на турнира. Във финала българинът нямаше проблеми и победи с лекота Балог, който беше спасен от нокаут с последния гонг в мача.

Валери е една от най-големите мистерии в каратето. Той е много спокоен и никой не може да разбере физическите му способности. Освен това е хитър, прецизен и с бързи удари. Той не се опитва да атакува широко, но пък е много точен и удря силно. Това е неговото превъзходство”, заяви Дариус Гудаускас, който общо три пъти е губил срещи с Валери Димитров.

В най-многобройната категория до 80 килограма имаше 38 бойци. Там впечатление на всички направи Васил Вангелов, който премаза противниците си в първите срещи, но беше спрян от вицешампиона в категорията Анджей Милевски.

Източник: sportal.bg