На 6-ти март в Спортен клуб по бойни изкуства Видин се проведе изпит за техническа степен. По този повод разговаряме със сенсей Вартан Папикян (на японски сенсей е който е бил „роден преди”, който изучаваш и следователно го следваш. Един сенсей практически прави това, което преподава, той осъществява изкуството, докато треньорът не е необходимо самият той да може да го направи)
„НИе”: Сенсей, какво означават техническите степени?
Папикян: Чрез степените се определя нивото, което е постигнал трениращият, на японски се казва “кю”. Това са коланите. Ученическите сте- пени са от горе надолу: от 10-то кю до 1-во кю. А професионалните са черните колани, които от 1-ви дан вече се качват нагоре до 10-ти дан. В професионалните степени черният цвят олицетворява мъдростта. Затова се дава само цифра на самата мъдрост. Тоест примерно до 5-ти дан степените се получават в зависимост от уменията на човек – специални умения, които за всеки дан са различни, които включват техники, двубой с различен брой противници. А от 5-ти дан нагоре вече се дава за принос към бойните изкуства, за развитие, за научноизследователски открития, общо взето за принос.

„НИе”: На изпитите в клуба какви степени бяха заслужени?

Папикян: При нас имаше изпит за ученически степени. Явилите се бяха общо 35 от 6 до 17- годишна възраст. И имаше успешно взети изпити от първа до последна степен.

„НИе”: Ученическите степени са с цветове на колана?

Папикян: Да, с цветове. Те са в последователност от бял през жълт, оранжев, зелен, син до кафяв колан. Кафявият е преди черния, нещо като подготвителна степен преди професионалните степени. Имахме само един трениращ, който взе кафяв колан. Това, че е само един, е в реда на нещата, защото, за да се вземе кафяв колан, са необходими години упорит труд, а не всеки има желание да задели толкова време, енергия и усилия от ежедневието си. Така че само най-добрите стигат до успеха

„НИе”: колко души от клуба са взели кафяв колан досега?

Папикян: Клубът съществува 12 години и през това време 11 човека са заслужили кафяв колан. Имаме и един черен колан – един от моите ученици има черен колан първи дан. Обще взето добре е, защото се стремим коланите, степените да не ги подаряваме. Защото ако решим да ги подарим, учениците ще бъдат с лъжливо самочувствие, че умеят и знаят. А ученикът, освен че трябва да заслужи в очите на изпитващия своя колан и самият той трябва да израстне в тази ежедневна борба, в тази битка със себе си. А най-трудната и най-продължителната битка на човека е битката със себе си. Той трябва да израстне, да се промени и тогава изпитът не е толкова ден на страдание и измъчване, а само ден на получаване на оценка. Защо казвам ден на страдание? Защото децата, които нямат опит, които за пръв, втори, трети път се явяват на изпит, за тях това е стресиращ ден. Много често предизпитната треска кара децата да вдигат температура, да се разболяват от стрес. А улегналият боец – за него това е празник, защото най-трудното е вече зад гърба му, отминало е, най- трудното е дните на подготовка и труд. Изпитът си е ден на получаване на оценка за този труд.

„НИе”: как мина този ден на вълнение и оценка?

Папикян: Общо взето мина добре, защото за пръв път се случи никой да не бъде скъсан. Това е, защото направих една предизпитна селекция кои да се явят и кои не и този път уцелих всички, които са били готови – нямаше късания на изпита. Добре мина, притесненията бяха увенчани с успех. Тези, които изобщо не се притесняват, явно тепърва им предстои да усетят притесненията, защото или се надеценяват, или им е между другото. И в двата случая резултатът ще е негативен за тях в бъдеще. Защото страхът в малки количества е добро нещо. Страхът, който те държи буден. Разбира се, имаше и деца, които се надценяваха. Но животът ще постави всичко на мястото си.

„НИе”: каква точно е дисциплината, която преподавате в клуба?
Папикян: Бойното изкуство е “Карате До”. Това означава „пътят на празната ръка”. Има се предвид празнотата, спокойствието, хармонията в съзнанието на човека. За това е и празна – тоест едно съзнание, една духовност да бъде празна от негативизъм, от агресия. Това се има в предвид под празнота. Но, както знаете, в японските термини една и съща дума има различни смисли. Така че чистият превод е „пътят на празната ръка”, но смисълът е друг. Стилът е “Шото кан”. В карате има няколко основни стила. Според мен, моят опит е много малък, но съм стигнал до извода четейки, слушайки по-опитните, ходейки по семинари, че няма стилове, а има майстори. Зависи кой как владее стила си. Може и някой да не владее нито един стил, но да има много повече знания и умения, отколкото сто човека, които владеят ня- какъв определен стил.

„НИе”: колко години се занимавате с бойни изскуства?

Папикян: От деветгодишен. Сега съм на 32.

„НИе”: И въпреки това казвате, че опитът Ви е малко?

Папикян: Ако смятаме годините практикуване, наистина изглежда много. Но не мога да не съм честен, че благодарение на сегашната си възраст и житието ми тепърва започвам да разбирам бойните изкуства. Повярвайте ми, наистина се чувствам като новобранец в бойните изкуства, защото на всички техники, на всички послания, всички казани и написани поучителни истории тепърва започавам да разбирам смисъла им. Така и трябва да бъде – влизайки в христовата възраст малко по по-друг начин започваме да виждаме нещата.

„НИе”: какъв дан имате?

Папикян: Имам втори дан засега и за да се подготвя за трети дан, трябва повече от една година упорит труд, който трудно успявам да комбинирам с моето ежедневие – с работа, тренировки. Знаете как е – трябва да не обръщаш внимание на нищо, само за това да мислиш, а в наши дни за съжаление това е почти невъзможно. Но всичко с времето си. Важно е да натрупам опит и знания, а дали някой ще ми даде степен е без значение. Ако успея да подготвя и един ученик, който да вземе трети дан, значи вече съм се справил добре със задачата си. Защото, както е казано, всеки баща трябва да се старае синът му да го изпревари в живота – така и всеки учител ще е добър, ако подготви ученик, който го надмине в уменията си. Така поне аз мисля.

Вестник НИЕ брой 19 , 10-13 март

Източник: http://www.vidin-online.com