Геншин Хироноши по-известен и като Мотонобу Хирониши е роден през 1913г.
Той продължава образованието си в популярния университет Уаседа, където и практикува Карате До под ръководството на сенсей Фунакоши и сина му Гиго, с когото са близки приятели.


През 1943г., по време на войната, Министерството на Благоденствието изискало стратегия за физическото образование в училищата, която декларирала клауза, че Карате До трябва да се практикува заедно с Джудо. Хирониши, въпреки своята младост, представил Шотокай и дори спорил с джудиста Казуми Кудо, за разпознаването на Карате като независимо бойно изкуство. Като резултат от това, работата на Карате организациите в университетите продължила. Така Карате било практикуване „заедно с Джудо”, но в различни зали, по различно време и с различни инструктори.
След Втората световна война, щаб-квартирата на съюзническите сили забранила всички изкуства, които поддържали милитаризма, като джудо и кендо. Имало възможност и Карате До да бъде забранено.
Хирониши обяснил в Министерство на образованието, че Шотокай не е член на „Dai-nihon Butoku-kai” и Карате До е независимо бойно изкуство. Също така публикувал и статия заедно с един професор от университета Уаседа, която акцентирала върху големите спортни успехи на университета и декларирала намерението на университета да продължи да развива Карате До. Благодарение на подобен род начинания, Министерството на образованието разрешило практикуването на Карате да продължи в университети, скоро след войната.
През 1976, заедно с Шигеру Егами изграждат наново Шотокан-доджо в Токио, което било и желанието на майстор Фунакоши.
През 1995 поверил лидерското място в Шотокай на Джоторо Такаги, но продължил да работи за развитието на Шотокан Карате До, като председател на Шотокай.

Източник: funakoshiteam.com