Сокон Матсумура е карате майстор от Окинава. Роден е в село Ямагава, Шури. Той започва своето обучение по карате под наставленията на майстор Канга Сакугава. По онези времена Сакугава бил вече на възраст и не искал много да се занимава с младия Матсумура, който се славел като хулиган. Въпреки всичко майсторът бил поел ангажимент към бащата на младежа да го научи на карате и спазил обещанието си. Сакугава обучавал Матсумура цели пет години, през което време Сокон си спечелва славата на майстор по бойни изкуства.

През 1816 година Матсумура започва служба за кралската фамилия Шо, където придобива титлата Шикудон. Две години по-късно се жени за Чиру Йонамина, която също е експерт по бойни изкуства. В края на краищата Матсумура става главен иструктур и бодигард на окинавсикя крал Шо Ко. По време на своята служба той пътува до Китай, където изучава усилено Чуан Фа,както и други китайски бойни изкуства.

Джиген Рю
Матсумура пръв разпространява принципите на феховаческата школа на Сацума – Джиген рю. Той предава Джуген Рю на някои от своите ученици, сред дкоито Азато Анко и Чочу Итарашики.

Ката
Сенсей Матсумура преподава Шорин Рю Кемпо Карате катите Найханчи – І и ІІ, Пасай, Сейсан, Чинто, Годжушихо, Кусанхо и Хакутсуру. Катата Хакуцуру съдържа елементи от стила Белия Жерав, част от системата за обучение по китайско кемпо в манастира Шаолин. Говори се че Мацумура е изобретил катата Ханан, която по-късно става основа на катите Пинан І и ІІ. Стилът на Мацумура се запазла до днес, а горепосочените кати и до днес съставляват базата на Шорин рю карате

Мацумура получава титлата Буши (воин) лично от кралят на Окинава, като признание за неговите способности и достижения в бойните изкуства. Описван от Гичин Фунакоши като каратека с невероятен дух, Мацумура никогоа не е побеждаван в двубой. Каратето на Мацумура по-късно намира отражение в различните стилове – Шорин Рю, Шотокан и Шито рю.

От неговото учение и до днес е останал цитатът:

„Ако искаш да разбереш истината за бойните изкуства, трябва да ги изучаваш дълбоко. В същността си изкуствата и бойните изкуства са едно и също нещо.”

Ако погледнем към „Пътят на война” ще видим различните нива на развитие:

Gukushi no bugei – човек, който няма нищо повече от повърхностно знание за техниката.

Meimoku no bugei – човек които има знанието за физическата страна на бойните изкуства. Той може да бъде силен и яростен, така че да победи лесно над съперника си. Но такъв човек няма самоконтрол и много опасен.

Budo no bugei - това е висшето ниво. Можеш да накараш врага да се „самоунищожи”. Хората, които са способни на това са верни на техните приятели, семйство и страна. Те никога не биха направили нещо против природата и човека.