През 1976г. Сенсей Анджей Древняк (тогава 2-ри дан) посещава гр. Варна и осъществява контакт с група трениращи Шотокан Карате.

Проведените съвместни тренировки са достатъчни, за да убедят групата, че Киокушин е по-прогресивен стил и тя е пленена от идеята да го тренира. Първи започва да тренира Константин Божилов – 2-ри дан джудо и силно впечатлен от видяното, той започва да разказва на свои приятели джудисти. Същата година заминава на тренировъчен лагер в Полша.

През следващата 1977г. се организира първият тренировъчен лагер в България под ръководството на Анджей Древняк и с участието на други полски каратеки. Полша по онова време е сред елита на Киокушин в Европа, а Древняк е ученик на Ояма Сосай. В лагера участват вече пет клуба. Първите клубове, които последват примера на варненци са Ловеч и Димитровград.

1978г. се организира втори лагер под ръководството на Анджей Древняк и Ищван Адами (Унгария), също ученик на Ояма Сосай. През декември същата година е и първото участие на българския Киокушин на международното татами. На турнир в Краков (Полша) се състезават Пламен Георгиев и Валентин Георгиев. Популярността на Киокушин в България нараства и клубовете се увеличават на осем.

1979г. се провежда първото състезание за мъже в България, което е при закрити врати поради забраните на тогавашната власт. Въпреки трудностите клубовете се увеличават на десет. Провеждат се два летни лагера във Варна и в Краков.

1980г. се провеждат четири тренировъчни лагера във Варна, Краков и Гьор. Организира се второ състезание за мъже. Същата година във Варна пристигат Шихан Люк Холандер 7 дан – Президент на Европейската организация , сенсей Ян Осероом 5 дан – секретар на ЕКО и Сенсей Хауърд Колинс 4 дан – технически директор на ЕКО. Ръководството на Европейската Киокушин Организация идва, за да се запознае с младата Българска Киокушин Организация. По това време клубовете вече са се увеличили на 16.

1983 г. Недялко Делчинов спечелва първия медал за България на “Ояма Купа” – Унгария, а след това същата година Марко Марков взима среброто на “Солнок Купа Експрес” (впоследствие той става първият българин световен шампион по кик-бокс за професионалисти).

1984 г. Георги Попов става трети на “Солнок Купа Експрес”.

1987г. е първото участие на България на световно първенство. Участници са Недялко Делчинов и Атанас Маринов.

1988г. Атанас Пешев и Асен Асенов стават шампиони в категориите си на ИБУС “Ояма Купа” в Унгария и печелят първите златни медали за България.

1990г. Асен Асенов печели “Солнок Купа” в Унгария.

1992г. на Европейското първенство в Испания Георги Георгиев става първият европейски шампион за България.

От 1981 до 1998г. българската организация разчита на консултациите и помоща на Шихан Хауърд Колинс (7-ми дан), който провежда 19 тренировъчни лагера и множество изпити за кю и дан и на практика спомага за изграждането и утвърждаването на Българската Киокушин Организация.

1995г. Венцислав Шолин става шампион на Балканското първенство във Варна. Димитър Трампов взима бронза на Европрйското първенство в Румъния.

1996г. На Европейския шампионат в Литва Венцислав Шолин печели приза за най-техничен състезател.

1997г. На Европейското първенство в Берлин Димитър Трампов става втори в тежката категория.

1999г. Венцислав Шолин печели сребърен медал на Европейското първенство в тежка категория, а Димитър Трампов става трети.

През юли 1999г. в гр. Правец се провежда първият летен лагер-семинар под ръководството на световния шампион в абсолютна категория от 1991г. – Шихан Кенджи Мидори. Този лагер бележи началото на промяната в начина на работа и методите на тренировка у нас. Шихан Мидори демонстрира по неповторим начин духът на Киокушин. Проличават разликите в отношението и приоритетите между източната и западната школа. Шихан Мидори остава особено впечатлен от българския дух и умения и изразява убеждение, че скоро България ще има своя световен шампион.

2000г. Николай Парапанов става трети в абсолютната категория на Европейското първенство буквално прегазвайки противниците си и губейки на полуфинала от впечатляващия със своята физика и височина Олексий Касатонов от Украйна. Летният технически лагер-семинар се провежда в Правец под ръководството на Шихан Кенджи Мидори. Като асистент в лагера взима участие и най-техничния японски състезател в лека категория – Сенпай Ямамото. По покана на Шихан Мидори, сенпай Елена Башкехайова тренира два месеца в различни дожота в Япония. По време на престоя си там тя става първата българка, която съдийства в Япония.

2001г. На Европейското първенство в Испания Димитър Стефанов Попов става европейски шампион в кат до 70 кг., а Валери Димитров в категория до 80кг. Валери взима и купите за най-добро тамешивари и най-техничен състезател. Това е най-доброто постижение за България до този момент. Шихан Мидори кани Сенпай Валери Димитров и Сенпай Елена Башкехайова да тренират в Япония за период от два месеца. По време на престоя си в Япония, Валери Димитров участва в два турнира в абсолютна категория в Амами и Фукуока. Димитров става шампион и на двете състезания. Мидори Шихан е силно впечатлен от духа и способностите на младия каратека и го директно го кани да участва на Първия международен турнир във Фукуока, които се провежда през 2002г.

2002г. Европейското първенство в Унгария се провежда в абсолютна категория (без категории). Европейски шампион става Валери Димитров като до финала отстранява по убедителен начин 5 противника. Най-тежък за него е втория кръг, където се изправя срещу гиганта от Литва, Донатас Имбрас (вече 3 пъти европейски шампион в тежка категория и втори на световната купа от 2005г.). При жените в категория до 50кг. Елена Башкехайова става вицешампионка след като е отстранена чрез дисквалификация на финала при една абсолютно равностойна среща. При дебюта си на европейско първенство, Гергана Атанасова също заема второто място в категорията си (до 60кг.). Загубва след разликата в килограмите при една напълно равностойна среща. Елена Башкехайова и Гергана Атанасова правят първите класирания на международно състезание за жени за България. Летният технически лагер-семинар се провежда в Правец под ръководството на Шихан Кенджи Мидори. Като асистент в лагера взима сенсей Кейджи Окумура (бранч шеф за Китай).

2003г. Интернационалната Карате Организация – Киокушинкай (IKO) се преименува на Световна Карате Организация – Шинкиокушинкай (WKO). Следват смяна на отличителните знаци (емблема и йероглиф). България в лицето на Федерация Българско Карате Киокушин (ФБКК) взима решение да подкрепи световната организация и сменя старите символи с новите. Смяната на символите е много тежко решение за всеки един последовател на пътя на Киокушин. Носталгията е голяма, но в крайна сметка се затвърждава решението да се върви напред с духа на истинския киокушин и новата символика. На Европейското първенство в Литва Димитър Попов и Елена Башкехайова стават шампиони в своите категории, побеждавайки противниците си по най-безапелационен начин. Елена Башкехайова става първата българска жена европейска шампионка. Валери Димитров става втори в категорията си, губейки поради тактическа грешка. Дебютантът в леката категория Димитър Караилиев също става втори като заедно с Димитър Попов напълно доминират в тази категория и правят първия български финал на европейско първенство. Димитър Трампов и Боряна Димитрова завоюват бронзови отличия. През май същата година се провежда и Първия международен турнир за жени в Гифу (Япония) в абсолютна категория. На него лично са поканени Елена Башкехайова и Гергана Атанасова. Сенсей Башкехайова е на върха на спортната си кариера и успява да заеме престижното пето място, губейки от европейската и световна шампионка в тежка категория Вероника Советес (разликата в килограмите им е повече от 30кг.). С това постижение Елена Башкехайова записва името си сред най-добрите състезателки е света. Летният лагер се провежда в курорта Равда под ръководството на Шихан Иши Токоджун – главен инструктор в централното дожо в Токио и Сенсей Кейджи Окумура – Бранч шеф за Китай. На световното първенство през октомври в Токио, Валери Димитров става изненадата на първенството, нокаутирайки на четвъртфинала смятания за фаворит Норичика Цукамото – световен шампион от 1996г. и световен шампион в тежка категория от 1997г. Тежка контузия в коляното спира Валери на полуфинала срещу Юичиро Осака и той остава четвърти в крайното класиране. Той е най-добре класиралия се не-японец на първенството.

2004 – България е домакин на Европейското първенство за мъже, жени и младежи. Като домакини квотата е по 3-ма състезатели в категория. Първия успех е за юношите – 12 медала – 2 златни, 3 сребърни и 7 бронзови. При мъжете Димитър Попов става за трети път европейски шампион, а Димитър Трампов става трети в категория до 90 кг. При жените Елена Башкехайова става втора на кумите и трета на ката, а Боряна Димитрова и Гергана Атанасова стават трети в категориите си. Сенсей Георги Попов защитава 4-ти дан. Летният лагер се провежда на Боровец под ръководството на Шихан Мидори с помощници Шихан Токоджун, Сенсей Сотодате и Сенсей Окумура. Шихан Мидори обявява България за първа сила в Европа. През октомври Гергана Атанасова участва на японския турнир в абсолютна категориа “All Kansai” в Осака и печели първото място по убедителен начин. Тя прекарва един месец в Токио, тренирайки в централното дожо под наставничеството на Иши Шихан. Посещава и тренира в дожотата на майстори като Кунихиро Сузуки (световен шампион за 2003г.), Норичика Цукамото, Койчи Окумура.

2005 – На европейското първенство в Дания Димитър Попов става за четвърти път европейски шампион като отстранява противниците си за минимално време. Валери Димитров се завръща на състезателното татами след възстановяване от тежката травма на коляното. При дебюта си в категория до 90кг., той става европейски шампион по безапелационен начин. Боряна Димитрова става втора в леката категория при жените. Следва световната купа в Осака, за която са избрани 5 българина. България заедно с Литва имат най-големите отбори за първенството. Дори сила като Унгария е само с двама представителя. При жените в леката категория са поканени Елена Башкехайова и Боряна Димитрова, а в средната Гергана Атанасова. При мъжете в лека категория – Димитър Попов, а в средна Валери Димитров. Съдииска некомпетентност и предубеденост спират и трите ни състезателки още на първия ден. Повечето от европейските състезатели са ощетени и разочаровани. Димитър Попов загубва на полуфинала след като почти нокаутира противника си – Ко Танигава (Япония). Само съдиите успяват да го спасят да стигне до продължения, където в крайна сметка печели с 1 счупена дъска повече от Попов. Така Попов остава трети в категорията си. Присъдена му е наградата за най-добра техника на първенството. Негласното мнение на повечето от присъстващите е, че допълнителните награди се дават на най-ощетените на първенството. Валери Димитров, обаче, за радост на всички българи, побеждава противниците си много убедително и става първият българин носител на световна купа. След състезанието се провежда семинар, на който Елена Башкехайова защитава трети дан и с това записва името си като първата българка с толкова висока степен. Валери Димитров и Гергана Атанасова остават в Токио за около месец и тренират в централното дожо, както и в дожотата на Кунихиро Сузуки, Норичика Тцукамото, Койчи Окумура, Джонан бранч. Летният лагер се провежда отново в Равда под ръководството на Иши Шихан в характерния за него разчупен стил и тренировки. През септември сенсей Елена Башкехайова участва на турнира „Карате експо” в абсолютна категория, на които губи във втората среща. През ноември се провежда международният турнир „Бранко Бошняк” в Хърватска. Българският отбор се представя достойнo. В леката категория при жените Генка Пеева става втора, а Полина Иванова трета. Това е доста добро представяне за момичетата, които за първи път се състезават при жените. В тежка категория истинска изненада за турнира поднася Цветелина Николаева, която побеждава в първата си среща Вероника Советес, която няма загуба за последните 5 години. В последната си среща загубва срещу Маргарита Циуплите от Литва (втора до 65кг. На Европейското първество в България 2004г. и представителка на отбора на Европа на Световната купа 2005г.). Травмите от тежката първа среща на Цветелина не позволяват да разгърне пълният си потенциал и тя не успя ва да спечели тази финална среща, с което остава втора в крайното класиране. При мъжете Мариан Тасков остава трети в леката категория. Пламен Терзиев се класира на трето място в тежка категория.

2006 – Ръководителите на унгарският национален отбор изявяват желание за съвместна дейност с българския. В резултат са проведени два тренировъчни лагера – в Пловдив през март и в Солнок през септември. И на двата лагера участват националните отбори на двете страни, както и голям брой състезатели, инструктори и трениращи. Поставено е началото на едно добро сътрудничество. Европейското първенство се провежда в Унгария. Димитър Попов е европейски шампион за пети път като с това става първия мъж с такова постижение. Валери Димитров завършва четирите си срещи до финала за по-малко от 4 минути като става европейски шампион за четвърти път. Гергана Атанасова загубва на финала от Вероника Советес, която е най-титуловата състезателка сред жените. Разликата в килограмите им е повече от 15, а решението на съдиите учудва много от присъстващите. Милуш Драганов прави достойно представяне като взима бронза в средна категория. Губи на полуфинала след много оспорвана и интересна среща. Летният лагер се провежда на Цигов чарк. Главен инструктор е Шихан Фурко Калман. Помагат му сенсей Кейджи Окумура, сенпай Кунихиро Сузуки, сенпай Казухито Ямада и сенпай Киохидо Куно. На 11-ия международен турнир „Бранко Бошняк”, българският национален отбор отново се представя отлично. Полина Иванова става шампионка в леката категория, Цветелина Николаева е втора в тежка, а Димитър Георгиев Попов става трети в +80кг. при мъжете. Годината е много успешна и ползотворна и завършва с издаването на първия брой на списание „Шинкиокушин” с инициатори Борис Николов и Христо Терзиев.

Източник: Федерация Българско Карате Киокушин
Уеб Сайт: www.kyokushin-bulgaria.com