КИХОН – преведено от японски означава база, фундамент. Кихон обхваща цялата терминология отнасяща се за всички основни техники които се преподават и упражняват в японските бойни изкуства. Практикуването на кихон е съществено за цялостното обучение в бойните изкуства и има за цел да научи трениращия “правилно” да изпълнява “форма и дишане” на основни техники (блокове и/или удари) с ръце или крака в определена позиция на място или в движение. Кихон е фундамента на ката (форма).
Кихон не е само упражняване на техниките, той подпомага на каратека за изграждане на правилно отношение и дух в различни ситуации.
Техниките на кихон трябва да се упражняват често и във всякакави ситуации. Продължителното практикуване на кихон с цел подобряване на движенията като бързина и сложност (комбинации), карайки мускули и мисъл да работят по определен начин, създавайки т.нар. придобити рефлекси е основа на майсторството в карате. Кихон в бойните изкуства аналогично може да се разглежда така както баскетболиста упражнява дриблиране, хвърляне и други основни и по сложни действия, с цел подобряване и използването им по време на игра.
Техниките които се упражняват в кихон може да са различни за различните бойни изкуства. Това е така защото различните стилове следват свои принципи, но като цяло в основата си са идентични, защото са базирани на човешката механика.